Julfilmer

Nu är det juletider igen och då är ju julfilmer något av ett måste. Jag har haft en väldig produktiv för- och eftermiddag, men när pluggandet nalkades, satte hjärnan stopp. Därför hittade jag på en ny uppgift att göra, en sorts julfilm 20-i-top-lista! För att veta min vinnare är det bara att scrolla ner, ner och ner.
 
Så först och öh sist.
Nr 20: Ett päron till farsa firar jul. 
 En halvdan julfilm som handlar om den klantige Clark Griswold och hans familj som ska fira jul med släkt som dyker upp. Det mesta går snett trots hans försök att skapa en perfekt jul. En film som står på i bakgrunden, när tv:n inte visar något annat eller tv-dosan har rymt. Endast pyttelite rolig.
 
Nr 19: Die Hard
Kanske inte en helt traditionell julfilm, men de firar faktiskt jul i början. John McClane kämpar mot ett gäng teorrister som tagit kontroll och gisslan över en kontorsbyggnad, där Johns ex-fru arbetar. Den visas alltid vid jul och har därmed fått stämpeln som julfilm.

 

Nr 18: Polarexpressen 

 En animerad film om en liten pojke som börjar fundera på om jultomten finns. Ett mystiskt tåg dyker upp, med destination Nordpolen och hans hoppas på att få träffa jultomten. En lite mysko film, som ändå ger en viss julkänsla. Perfekt att glo på Annandag jul, när man kanske är lite bakis. Då bryr man sig inte om varför, eller hur saker händer, utan hänger bara med.

 

 Nr 17: Fred Claus

 Fred är en tjuv som strular till det för sig och hamnar i fängelse. Hans lillebror betalar ut honom med kravet att Fred följer med honom till Nordpolen och arbetar av sin skuld där.

 

Nr 16: Nu är det jul igen 2

 Uppföljare är inte alltid de bästa, men är man på rätt humör kan det lättsamma filmen fungera, Scott, jultomten får reda på att hans son hamnat på ”Stygga barnens-lista”.

 

Nr 15: Ensam hemma 2

 Som sagt uppföljare är inte alltid de bästa. Men i juletider funkar det mesta (haha vilket fint rim).. Kevins familj ska resa bort och fira jul, han kommer bort från dem och tar fel plan. Med en välfylld plånbok och vetenskap om att några tjuvar tänker råna leksaksaffären.

 

Nr 14: Mickeys Christmas Carol

 En tecknad klassiker man inte kan låta bli att gilla. Många barndomsminnen.
 
 

Nr 13: The family Stone

En rolig och romantisk film. Favoritsonen tar med sin flickvän hem för att fira jul med familjen, och planerar att fria till henne under helgen. Vad han inte inser är att flickvännen, en strikt karriärskvinna, inte alls passar in bland resten av den bohemiska familjen.

 

Nr 12: Elf

Människan Buddy uppfostras av tomtens nissar och bestämmer sig denna jul för att ge sig ut i den stora världen för att hitta sina biologiska föräldrar. Väl därute upptäcker han att de stressade människorna glömt bort den sanna meningen med julen.

 

Nr 11: Christmas with the Kranks

 Luther är trött på julfirande och bestämmer sig för att åka iväg med sin fru på semester istället, när dottern ändå inte tänkt kommer hem till jul. Men planerna ändras då dotter meddelar att hon är på väg och förväntar sig det traditionella julfirandet i stor stil. En film som visar vad grannar kan vara bra för.

 

Nr 10: I´ll be home for Christmas

 En film om familjer och löften till denna. Jake studerar på college och har inte kommit hem och firat jul på länge. Det vill hans pappa ändra på och lovar sin son en Porsche om han kommer hem till jul.

 

 Nr 9: Grinchen

  Man behöver inte säga mycket om Grinchen. Bara att det är en sådan julig julfilm så den nästan har blivit ett måste kring jul.

 

Nr 8: Bad Santa

 En julfilm outside the box, inte precis så man brukar se den normala jultomten. Men den är, antagligen därför, rolig och underhållande. Bill är en svinaktig tjuv som vid juletid spelar tomte i varuhus och därefter länsar kassaskåpen.

 

Nr 7: Santa Baby

Om den förra var en julfilm utanför ramarna, är detta en film i den perfekta tavlan. Julstämning till max när tomtens dotter återvänder hem vid jul. Pappa jultomten har råkat ut för en olycka och hon måste vikariera i familjeföretaget.
 

 Nr 6: Miraklet i New York

 En riktigt klassisk julfilm. Om drömmar, önskningar och tron på om jultomten finns. Min favoritfilm när jag var liten, ville så gärna vara den lilla tjejen som får sina önskningar uppfyllda.

 

Nr 5: Ensam hemma

 Ingen jul utan Kevin McCallister som lämnas ensam hemma och bekämpar inbrottstjuvarna.

 

Nr 4: Medan du sov

 En romantisk julfilm. Lucy jobbar på en tågstation och blir kär i en pendlande resenär. När han är med om en olycka följer hon med till sjukhuset och misstas för hans fästmö. En film om kärlek och familj.

 

Nr 3: Love Actually

 Olika separata människors liv vävs samman vid tiden kring jul, och kärlek är den gemensamma benämnaren. Klockren julfilm.

 

Nr 2: The Holiday

 Världens bästa må-bra-film! Och en riktigt mysig julfilm som man själv bara längtar till att vara i. Amanda och Iris byter hus, och land med varandra över jul. Romantiken spirar.

 

Och nummer 1 är…

Nu är det jul igen!

 Julfilmernas julfilm! En film man bara inte kan låta bli att älska. Scott har sin lilla son hemma över jul och gör allt för att skapa julstämning. Tills han av misstag råkar döda jultomten…

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0